Bewegen: belangrijk voor je prostaat

Fietsen kan ook met prostaatklachten

oudere mensen op de fiets in de herfst
Getty Images

Bewegen is voor iedereen goed. Maar mannen die voldoende bewegen, doen ook veel goeds voor de gezondheid van hun prostaat. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek laat namelijk zien dat regelmatig bewegen het risico op prostaatproblemen kan verminderen. En het goede nieuws is dat je niet per se uren in de sportschool hoeft te zijn.

Op zich is het natuurlijk geen nieuws dat bewegen goed voor de gezondheid is. Het helpt tegen overwicht en is goed voor je mentale gezondheid. Daarnaast gaat beweging chronische ziektes tegen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Het heeft bijvoorbeeld een positieve invloed op je bloeddruk, cholesterol, doorbloeding en bloedstolling. Bovendien worden je spieren er sterker door en verbetert je algehele conditie. Maar dat sporten ook specifiek iets doet voor de prostaat, daar staan de meeste mannen niet bij stil.

Onderzoek toont aan dat een actieve levensstijl je prostaatgezondheid positief beïnvloedt. Uit één onderzoek bleek dat mannen die vijf of meer uur per week bewegen dertig tot vijftig procent minder risico lopen op een goedaardige prostaatvergroting (BPH) dan mannen die minder dan twee uur per week bewegen. Een ander onderzoek, uitgevoerd door de San Diego School of Medicine van de University van California, heeft uitgewezen dat mannen die gematigd tot intensief bewegen 25 procent minder kans lopen op BPH en klachten aan de lagere urinewegen dan mannen met een zittende levensstijl.

Daarnaast wijst onderzoek erop dat bewegen helpt om je testosteronniveau in balans te houden. Hoge niveaus van bepaalde hormonen, waaronder testosteron, kunnen de groei van prostaatcellen stimuleren en het risico op prostaatklachten. Regelmatige fysieke activiteit helpt je hormoonhuishouding te stabiliseren, wat mogelijk beschermend werkt. Bewegen vermindert bovendien stress, een van de factoren die zorgt voor een verhoogde spierspanning in onder meer de prostaat en de blaas. En je hoeft er geen topsporter voor te zijn.

Wandelen en krachttraining voor je prostaat

Iets simpels als dagelijks een wandeling maken kan al een groot verschil maken. Wandelen helpt je gewicht te beheersen en je bloedsomloop te verbeteren. Overgewicht is een bekende oorzaak van een verhoogd risico op een vergrote prostaat, dus een gezond gewicht is noodzakelijk voor de gezondheid van je prostaat. Het toevoegen van krachttraining aan je routine, zoals gewichtheffen of oefeningen met je eigen lichaamsgewicht (bijvoorbeeld squats of push-ups), kan ook bijdragen aan een gezonde prostaat. Krachttraining helpt bij het verlagen van lichaamsvet en dat is weer gunstig voor je prostaatgezondheid. Maar alle beweging is goed. Tennissen, golf, hardlopen: het helpt allemaal.

Yoga en mindfulness

Hoewel yoga misschien niet meteen in je opkomt als je denkt aan prostaatgezondheid, kan het helpen om de bloedtoevoer naar je bekkengebied te verbeteren en stress te verminderen. En stress is overal slecht voor, óók voor je prostaat.

En fietsen?

Er wordt vaak gedacht dat fietsen niet goed is voor de prostaat. Feit is dat fietsen, zelfs langdurig, niet zo belastend is voor de prostaat als er geen prostaatklachten zijn. Bij dagelijks lang fietsen is het wel belangrijk een goed zadel te hebben, zodat de druk op de prostaat niet te groot wordt. Door een verkeerd zadel of een zadel in de verkeerde stand kan er pijn ontstaan in het hele gebied. Ook als je wel prostaatklachten hebt, is dat geen reden om te stoppen met fietsen. Klachten worden niet erger door te fietsen. Fiets niet té lang achter elkaar als je klachten hebt en las tussendoor pauzes in.

Kegeloefeningen voor mannen

Ook bekkenbodemoefeningen, de zogenoemde kegeloefeningen, zijn goed voor mannen.  Naarmate mannen ouder worden, worden de spieren rond de blaas vaak zwakker. Dit in combinatie met BPH-symptomen, waaronder de aandrang om vaak te urineren, zet extra druk op de blaas. Versterking van deze spieren door bekkenbodemoefeningen kan ook helpen om de problemen met urineren te verminderen die vaak spelen bij een vergrote prostaat. Je kunt hiervoor naar een bekkenbodemfysiotherapeut, maar je kunt ze ook zelf doen. Zo doe je dat:

  • Probeer de spieren 8 tellen stevig aan te blijven spannen. Ook het ontspannen mag 8 tellen duren. Herhaal dit 'samentrekken en optillen' maximaal van 8 tot 12 keer.
  • Probeer iedere dag drie reeksen van 8 tot 12 samentrekkingen te doen met daartussen een pauze.
Auteur