8 veelvoorkomende vakantie-ongelukken

Blaren, kwallenbeten en ander ongemak

Getty Images

Zwemmen in zee of een mooie tocht maken door de natuur. Heerlijk zomerplezier, maar een ongelukje is zo gebeurd.

In glas getrapt

Heb je een stuk glas in je voet, trek het er dan niet zelf uit. De wond kan heviger gaan bloeden en je loopt het risico dat de huid nog verder beschadigt. Ga dus naar een dokter. Bloedt de wond hevig, druk dan op weg naar de dokter aan weerszijden van de scherf met twee duimen stevig op de huid. Bind om het bloeden te stoppen de voet vooral niet af, want dan kan er weefsel beschadigen en zelfs afsterven.

Kwallenbeet

De pijn na een kwallenbeet verdwijnt vanzelf na ongeveer een kwartier. Om het leed te verzachten, kun je spoelen met zeewater. Spoel niet met azijn of met zoet water. Wrijf ook niet over de huid, want daarmee activeer je het gif. Eventuele tentakels haal je weg met een pincet. Als iemand na een kwallenbeet benauwd wordt, overgeeft of andere ziekteverschijnselen krijgt, moet je een dokter bellen.

Zand in het oog

De eerste reflex bij een zandkorrel in het oog is wrijven. Toch is dat nou net wat je níet mag doen. Het scherpe korreltje kan krassen maken op het hoornvlies. Met wat geluk ga je vanzelf flink tranen en spoelt het korreltje in de onderste oogrand. Veeg het daar voorzichtig uit met het puntje van een tissue. Zit het vast onder het bovenste ooglid, trek dan zachtjes aan het ooglid en spoel het oog met schoon, lauw water. Een vliegje verwijder je op dezelfde manier.

Blaren

Een blaar met vocht eronder prik je alleen door als je er erg veel last van hebt. Doorprikken vergroot namelijk de kans op een infectie. Doe je het toch, ga dan als volgt te werk. Prik (steriel) twee gaatjes in de blaar. Druk met een steriel gaasje de blaar leeg en ontsmet hem. Dek hem af met een pleister of blarenpleister. Is de blaar al stuk, knip dan voorzichtig de losse velletjes weg, ontsmet de wond en dek hem af met een (blaren)pleister.

Splinters en wonden

Een doorntje van een roos of een andere splinter verwijder je voorzichtig met een pincet. Komt er wat bloed uit het wondje, dan is dat prettig: het spoelt vuil en bacteriën weg. Ontsmet het gaatje en plak er een pleister op. Grotere of diepere wonden, bijvoorbeeld een kras van een tak, spoel je schoon onder de kraan. Desinfecteer de wond en dek hem af met een pleister. Bij diepe of vuile wonden kan een tetanusinjectie verstandig zijn. Overleg dit met de huisarts.

Wespensteek

Een steek van een wesp, bij, hommel of hoornaar is vaak zeer pijnlijk, maar vrijwel altijd ongevaarlijk. Zit de angel nog in de huid, schraap die er dan voorzichtig uit met een nagel. Knijp er niet in, want dan komt er extra gif in de huid. Je verlicht de pijn met een koud, nat lapje. Is iemand allergisch, dan kan een steek levensgevaarlijk zijn. Als iemand misselijk wordt, of benauwd, of slap, bel dan snel een dokter. Sommige mensen dragen een injectiepen bij zich die de allergische reactie vermindert. Na gebruik van zo’n pen moet het slachtoffer naar de dokter. Dat moet ook als iemand is gestoken in de mond, in de keel of vlak bij een oog.

Zonnesteek

Als je lang ligt te bakken of rondslentert bij 35 ºC, kun je oververhit raken. Zo’n zonnesteek is er in verschillende gradaties. Je kunt spierpijn krijgen, rood of juist bleek worden, zweten of misselijk zijn. Zoek in zo’n geval de schaduw op en drink iets. De meeste mensen knappen binnen een minuut of tien weer op, maar het is verstandig de rest van de dag rustig aan te doen. In ernstige gevallen van oververhitting raakt iemand verward en suf, soms zelfs bewusteloos. Bel dan een ambulance en zorg voor verkoeling.

Diarree

Veel vakantiegangers krijgen last van reizigersdiarree, vooral in de tropen. De diarree gaat vanzelf binnen enkele dagen over. Zo niet, dan moet je naar de dokter. Dat moet je ook doen als je langer dan een dag overgeeft. Eerste hulp bestaat uit het voorkomen van uitdroging. ORS toedienen en veel drinken dus.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine