Zwangerschapsvergiftiging

Pre-eclampsie of toxicose

Getty Images

Een zwangerschapsvergiftiging is een ziekte die zich tijdens de zwangerschap of kort na de bevalling kan voordoen. Steeds meer vrouwen krijgen er mee te maken, omdat vrouwen op steeds latere leeftijd aan kinderen beginnen. De kans op zwangerschapsvergiftiging komt vaker voor bij vrouwen boven de 35 jaar.

Een zwangerschapsvergiftiging doet zich meestal voor na de 24e week van de zwangerschap. Tot 72 uur na de bevalling kan de ziekte optreden. Heb je dan nog geen verschijnselen? Dan is het gevaar voor zwangerschapsvergiftiging geweken.

Wat zijn de symptomen?

  • Gespannen gevoel bovenin de buik.
  • Opgezwollen handen en enkels of een opgezwollen gezicht (oedeem).
  • Tintelingen in de vingers.
  • Gezichtsstoornissen (lichtflitsen of sterretjes zien).

Als je zwanger bent en regelmatig last hebt van bovenstaande klachten, is het verstandig contact op te nemen met je verloskundige of huisarts. Deze zal dan je urine onderzoeken, je bloeddruk meten en als hij of zij het nodig vindt een bloedonderzoek doen.

Risicofactoren

Zoals al eerder genoemd is een van de risicofactoren bij zwangerschapsvergiftiging je leeftijd. De kans is groter wanneer je ouder bent dan 35 jaar. Ook komt zwangerschapsvergiftiging vaker voor bij een eerste zwangerschap en bij meerlingzwangerschappen.

Erfelijke factoren spelen ook een rol. Heeft je moeder of zus zwangerschapsvergiftiging gehad? Dan is de kans dat je het ook zult krijgen groter. Ook als je tijdens een eerdere zwangerschap een zwangerschapsvergiftiging hebt gehad, is het risico groter dan normaal.

Een aantal ziektes die de kans op een zwangerschapsvergiftiging verhogen zijn: diabetes, stollingsafwijkingen, stofwisselingsstoornissen en een hoge bloeddruk. Meld dus altijd bij je verloskundige dat je een ziekte hebt. Zo kan zij daar rekening mee houden en extra alert zijn.

Wat zijn de gevolgen van zwangerschapsvergiftiging?

Door een zwangerschapsvergiftiging functioneren bepaalde organen niet goed meer. Je bloedvaten, nieren en lever zullen minder goed gaan werken.

Een zwangerschapsvergiftiging is over het algemeen te behandelen met medicijnen om je bloeddruk te verlagen. Daarnaast zul je rust moeten houden. De klachten zullen dan waarschijnlijk verminderen.

Wanneer een zwangerschapsvergiftiging niet op tijd wordt ontdekt, kan deze zich ontwikkelen tot een meer schadelijke variant: het HELLP-syndroom en eclampsie.

Beide ziekten lijken erg op zwangerschapsvergiftiging, maar zijn veel ernstiger van aard. In de meeste gevallen zal dit leiden tot een ziekenhuisopname. Soms wordt er besloten tot het vroegtijdig opwekken van de geboorte. Dit is gemiddeld vanaf de 29e week van de zwangerschap.

Auteur