Paracetamol tijdens de zwangerschap: kan dat kwaad?
Als je zwanger bent, dan kun je last hebben van een hoop ongemak en kwaaltjes. Dan is het fijn om paracetamol in te nemen zodat je even tot rust kunt komen. Maar kun je dat eigenlijk veilig gebruiken tijdens je zwangerschap? In de rubriek ‘Bijwerkingen’ lees je alles over bijwerkingen van geneesmiddelen. Deze keer: paracetamol tijdens de zwangerschap.
Bij pijn en koorts kun je paracetamol nemen, ook als je zwanger bent. Sterker nog: paracetamol is zelfs tijdens je zwangerschap de beste keuze als pijnstiller. Gebruik het wel zo weinig en zo kort mogelijk, want we weten nog onvoldoende over de veiligheid van langdurig gebruik. We weten namelijk nog niet precies hoe veilig langdurig gebruik van paracetamol is tijdens de zwangerschap. Het is daarom een keuze die je zelf, of in overleg met de huisarts, goed moet afwegen. Dat kun je doen door de ernst van de klachten en mogelijke gevolgen als je geen paracetamol neemt mee te nemen in de beslissing.
Is paracetamol veilig te gebruiken als je zwanger bent?
Er is veel onderzoek gedaan naar paracetamolgebruik door zwangere vrouwen. Maar nog niet alles is onderzocht. Vooral onderzoek naar effecten van paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap op het kind als het wat ouder wordt, is ingewikkeld. Gebruik paracetamol dus alleen als het echt nodig is en in een zo laag mogelijke dosering die werkt.
Is koorts tijdens de zwangerschap een risico?
Pijn en koorts zijn een risico tijdens de zwangerschap. Als je langdurig hoge koorts hebt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Zo is er een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Ook kan ernstige en aanhoudende pijn een negatieve invloed hebben op de gezondheid van jezelf, en daarmee op je zwangerschap. Dus bij hoge koorts en pijn is het aan te raden paracetamol te nemen.
Kan ik ook andere pijnstillers gebruiken als ik zwanger ben?
Andere geneesmiddelen die helpen tegen pijn zijn NSAID’s, zoals ibuprofen en diclofenac. Deze ontstekingsremmende pijnstillers kunnen bij gebruik in het tweede of derde trimester van de zwangerschap ernstige nadelige gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Gebruik NSAID’s dus zeker niet in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Vermijd ook altijd de combinatie van diclofenac met de maagbeschermer misoprostol.
Onderzoek Moeders van Morgen
Met Moeders van Morgen doet Bijwerkingencentrum Lareb onderzoek naar geneesmiddelgebruik tijdens de zwangerschap. Dit is het Nederlandse kenniscentrum voor geneesmiddelen bij een kinderwens, tijdens de zwangerschap en in de borstvoedingsperiode. Deze kennis doet Moeders van Morgen op door ervaringen van zwangere vrouwen te verzamelen via online vragenlijsten. Alle zwangere vrouwen in Nederland kunnen hun ervaringen met geneesmiddelen delen, dus ook die met paracetamol. Hiermee help je de moeders van morgen. Ga voor meer informatie naar moedersvanmorgen.nl.
Bijwerking melden?
Gebruik je een geneesmiddel en heb je klachten? Bespreek dit dan met je arts of apotheker. Wil je zelf een bijwerking van een geneesmiddel melden bij Bijwerkingencentrum Lareb? Dat kan via mijnbijwerking.nl.
Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.