Rustig genieten van de sneeuw
Dol op sneeuw, maar niet zo gek op de snelheid van skiën? Je kan ook wandelen in skigebieden. Met speciale sneeuwschoenen kan je in alle rust genieten van de natuur.
Wandelen op sneeuwschoenen is eenvoudig. Je hoeft er geen lessen voor te volgen, en er komen geen speciale technieken aan te pas. Een dure sportuitrusting is ook niet nodig: aan een stel bergwandelschoenen en skistokken heb je al genoeg.
Telescopische skistokken
Wandelen op sneeuwschoenen is niet moeilijk. Je schoenen bijten zich met de stijgijzerpunten vast in de sneeuw. Als je wandelt, moet je je voeten daardoor iets hoger optillen dan normaal.
Je moet ze ook iets verder uit elkaar zetten. Voor een betere balans en om je benen niet al te erg te vermoeien, kun je het beste telescopische skistokken gebruiken. Bij het klimmen kan je die inkorten en bij het afdalen kan je ze weer uittrekken.
Hou de stokken evenwijdig aan je lichaam, maar buiten het bereik van je sneeuwschoenen. Als je afdaalt, moet je er wel op letten dat je je hak in de sneeuw zet, zodat je niet uitglijdt.
Professionele schoenen
Voor wandelingen door bossen en heuvels heb je genoeg aan een stel sneeuwschoenen met twee ijzeren punten. Als je ambities hoger liggen, kan je beter professionele schoenen huren. Die zijn groter en hebben tien grote ijzerpunten, waar je hellingen tot 50 graden mee de baas kunt.
Wie zich op gletsjers en bergkammen wil wagen, kan dat het beste doen onder leiding van een gids. Op die hoogtes kan het namelijk erg gevaarlijk zijn. Zo kunnen er spleten schuilgaan onder de sneeuw en ontstaan er langs de bergkammen en hellingen gevaarlijke uitsteeksels waar diepe kloven onder gapen.
Lawines
Informeer op voorhand altijd naar mogelijk lawinegevaar. Na zware neerslag heeft de sneeuw altijd wat tijd nodig om weer samen te pakken. Tot dat gebeurd is, is het verstandiger om in de bossen te blijven tijdens je wandeling.
Speciale zendertjes die het zoeken naar lawineslachtoffers versnellen, zijn een must. Ze vergroten je kans om te overleven als je toch in een lawine terechtkomt. Vertrouw zeker niet te veel op je gsm. Door de kou loopt de batterij namelijk al snel leeg.
Vertrek ook nooit zonder kaart, zeker niet als je van plan bent om van de bestaande paden af te wijken. De sneeuw bedekt immers ook bevroren meertjes waarvan het ijs te dun kan zijn om menselijk gewicht te dragen. Een kompas is ook een absolute aanrader.