Zelfgemaakte chocolade

Getty Images

Wil jij een keer zelf chocolade maken? Ga dan lekker aan de slag met dit recept van Henrietta Inman, auteur van het bakboek Zoet & goed. Inman bakt met natuurlijke ingrediënten, zonder gluten, zuivel en geraffineerde suikers.

Ingrediënten

  • Voor ongeveer 450 g chocolade/5 repen van 90 g
  • 250 g cacaoboter, met de hand of de machine in kleine stukjes gehakt
  • 125 g cacaopoeder
  • 90 g ahornsiroop
  • de zaadjes van 1 vanillestokje

Bereiding

Toppings en smaakstoffen

Dit zijn leuke eetbare cadeaus. Hieronder vind je de favoriete toppings en smaakstoffen van Henrietta Inman, maar je kunt ook zelf kiezen wat je aan de chocolade wilt toevoegen.

Wonderbessenreep

Gojibessen, witte moerbeien, incabessen, boekweitgrutten, gepelde hennepzaden en pompoenpitten

Exoticareep

Gedroogde mango, gedroogde ananas, geroosterde kokosvlokken en cacaonibs

Fruit-en-noten 1

Gehakte, gedroogde, ongezwavelde abrikozen en vijgen, druiven, paranoten en amandelen

Fruit-en-noten 2

Pistache- en hazelnoten, gedroogde cranberry’s en gedroogde bosbessen

Pepermunt

Voeg 1 tl zuiver, ongezoet pepermuntextract toe aan 90 g chocolade en vul de vorm

Bittere sinaasappel

Voeg 1 el zuiver, ongezoet sinaasappelextract toe aan 90 g chocolade, vul de vorm en decoreer dan met cacaonibs

Roos, oranjebloesem, framboos, macadamia en sesam

Voeg ruim ½ tl rozenwater en ½ tl oranjebloesemwater toe aan 90 g chocolade, giet in de vorm en decoreer met gevriesdroogde frambozen, macadamianoten en wit sesamzaad
 

Bereidingswijze

Bekleed een grote bakplaat van 35 x 25 x 2 cm met bakpapier. Plaats een glazen of aardewerken kom boven een pan met water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Breng het water aan de kook en draai dan het vuur laag, zodat het zachtjes blijft koken. De cacaoboter smelt nu zeer langzaam in de kom au bain-marie. Laat de cacaoboter niet warmer worden dan 40–45°C.

Als je denkt dat hij te warm wordt, maar nog niet helemaal is gesmolten, neem de kom dan boven de pan weg om de cacaoboter te laten doorsmelten. Wees voorzichtig met te veel verwarming, want dan zal de chocolade korrelig smaken, zijn glans verliezen en een witte aanslag krijgen.

Als de cacaoboter is gesmolten en een temperatuur van ongeveer 40–45°C heeft, voeg dan de rest van de ingrediënten toe. Daardoor daalt de temperatuur tot 28–30°C; iets hoger of lager is ook goed. Meng alle ingrediënten met een staafmixer tot een zachte, glanzende massa. Meng niet te lang, anders wordt de chocolade te stijf. Mocht dat het geval zijn, plaats de kom dan weer een minuut boven het hete water en roer voorzichtig.

Blijf rustig door de chocolade roeren en laat hem afkoelen tot 28–30°C. Giet de chocolade op de met bakpapier beklede bakplaat. Tik met de plaat op het werkblad en schud hem voorzichtig zodat eventuele luchtbelletjes verdwijnen en je een mooie egale chocoladelaag krijgt. Zet in de koelkast.

Breek de chocolade in stukken en bewaar in een grote glazen pot in de koelkast. Daar blijft hij zeker drie maanden goed.

Maak je eigen chocoladerepen

Je hebt vormen nodig van 15 x 7 cm en 1 cm diep. Was de vormen met warm water en zeep. Droog ze dan af met een theedoek en wrijf ze op met watten. Smelt de benodigde hoeveelheid chocolade au bain-marie (zie boven). Zodra de temperatuur van de chocolade rond de 28–30°C is, giet of schep hem dan in de vormen. Voor elke reep van bovengenoemde afmetingen is 90 g chocolade nodig. Schud de vormen een beetje en tik ermee op een werkblad zodat eventuele luchtbelletjes verdwijnen en een mooie egale laag ontstaat. Voeg desgewenst 40–50 g topping toe (zie hierboven enkele suggesties) en zet de vormen met chocolade meteen in de koelkast om hard te worden. (Of in de vriezer als je haast hebt).

Eenmaal afgekoeld zijn de repen gemakkelijk uit de vormen te halen.

Dit recept is afkomstig uit het boek Zoet & goed van Henrietta Inman.

Auteur 
Bron 
  • Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum