Hoe eerder behandelen hoe beter
Een tekenbeet kan leiden tot de ernstige ziekte van Lyme. Hoe vroeger je begint met behandelen, hoe beter.
Eerst maar wat geruststellende woorden. Lang niet elke tekenbeet betekent dat je automatisch de ziekte van Lyme krijgt. Ongeveer één op de vijf teken in Nederland is besmet met de zogeheten Borellia-bacterie, die tot Lyme kan leiden.[ITEMADVERTORIAL]
Teek verwijderen
En als je toevallig door een van de teken met de Borellia-bacterie wordt gebeten, dan nog heb je niet direct Lyme. Wel is het in dat geval belangrijk de teek binnen 24 uur te verwijderen.
Controleer jezelf en eventuele kinderen dus goed, vooral in de zomermaanden als je buiten actief bent geweest. Teken komen vooral voor in bomen, gras en struiken.
Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Ook huisdieren kunnen ziek worden na een tekenbeet, maar de ziekte wordt niet overgedragen van (huis)dier en mens.
Grote rode kring
De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten na een tekenbeet. Ook als er een klein rood plekje ontstaat, is er geen reden voor paniek.
Maar als na een tekenbeet een rode cirkel ontstaat rond de plaats van de beet of wanneer er andere gezondheidsklachten, zoals griepachtige verschijnselen, heftige pijn aan een arm of been, pijnlijke, gezwollen gewrichten of de neiging tot flauwvallen ontstaan, dan moet je direct contact opnemen met de huisarts. Een beet in combinatie met een grote rode kring betekent vrijwel zeker Lyme.
Naar je huisarts gaan is nodig, omdat hij je de beste behandeling kan voorschrijven. Probeer altijd de datum van de beet te noteren en die aan de huisarts door te geven. De behandeling van de ziekte van Lyme bestaat uit een antibioticakuur van 2 tot maximaal 4 weken, en zou in vrijwel alle gevallen tot genezing moeten leiden.
Ernstige gevolgen
De ziekte van Lyme kan ernstige gevolgen hebben als je er niet op tijd bij bent. In een vergevorderd stadium, als de bacterie via de bloedbaan je organen is binnengedrongen, kan de ziekte aanleiding geven tot ernstige complicaties, zoals:
- verschillende aandoeningen van het zenuwstelsel, zoals hersenvliesontsteking, hersenzenuwontsteking en ruggenmergzenuwontsteking;
- gewrichtsaandoeningen en hartaandoeningen, zoals een hartritmestoornissen;
- huidaandoeningen.
Een onbehandelde infectie kan chronisch worden, waarbij de klachten langdurig zijn en wisselend voorkomen. De ene fase verminderen de klachten, de andere fase verergeren ze.