Ziekte van Crohn of colitis ulcerosa
Kinderen met de ziekte van Crohn hebben chronische diarree en buikpijn. Vaak hebben ze geen eetlust en vallen ze af.
Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn chronische inflammatoire darmziekten. Er zijn mengvormen mogelijk tussen deze aandoeningen. Dit wordt wel indeterminate colitis genoemd. Uiteindelijk wordt op volwassen leeftijd meestal wel duidelijk of het meer de kant van colitis ulcerosa of meer de kant van de ziekte van Crohn opgaat.
Onder de 20 jaar komt de ziekte van Crohn bij ongeveer 1 op de 10.000 kinderen voor.
Symptomen ziekte van Crohn bij kinderen
Voordat er buikproblemen ontstaan, kan je kind koorts hebben. Soms bestaan er al lange tijd vage buikpijnklachten, is de eetlust verminderd, of groeit je kind minder goed. In het begin is de ontlasting niet zo afwijkend, er kan wel obstipatie zijn. Bij colitis ulcerose kan je kind bloederige ontlasting hebben.
Bij een vol ontwikkeld ziektebeeld zijn er afwijkingen rond de anus, zoals fistels, slijmvliesscheurtjes en abcessen. Ook raken bij de ziekte van Crohn wel andere organen betrokken. Zo kan je kind gewrichtsklachten en huidverschijnselen hebben.
Oorzaken
Er is een chronisch ontstekingsproces gaande van de darm. Met name het laatste stuk dunne darm en het eerste stuk dikke darm zijn aangedaan. Soms is er een wat andere verdeling.
De oorzaak is niet helemaal duidelijk. Erfelijke factoren kunnen een rol spelen.
Diagnose
De onderzoeken beginnen met een lichamelijk onderzoek waarbij naast de buik en de streek bij de anus onderzocht worden. De arts kijkt daarnaast naar het verloop van het gewicht en de lengte van je kind en eventueel de puberteitsontwikkeling. Daarna wordt er bloed en ontlasting onderzocht in het laboratorium.
Soms wordt er een röntgenfoto gemaakt. Ten slotte zal er een endoscopie plaatsvinden als de arts denkt dat de kans op Crohn groot is. Hierbij wordt met een slang met een cameraatje het darmslijmvlies geïnspecteerd en neemt de arts stukjes darmslijmvlies weg voor onderzoek.
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van het stadium van de ziekte en of er sprake is van een opflakkering in het ontstekingsproces. De behandeling is gericht op het tot rust brengen van de darm en het verbeteren van de voedingstoestand. Als eerste stap wordt daarbij gebruik gemaakt van voedingstherapie. Je kind krijgt gedurende zes weken sondevoeding en mag daarbij verder niet eten of drinken (met uitzondering van water). Na deze periode van zes weken wordt de voeding weer stap voor stap opgebouwd. Daarnaast krijgt je kind medicijnen.
Een kind met de ziekte van Crohn met regelmatig op controle komen. Meestal zijn er rustige fases afgewisseld met fases waarin de ziekte opflakkert. Niet alle kinderen halen hun opgelopen groeiachterstand weer in.
Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.
Laatst herzien op