Net getest: XCO-training

Getty Images

Maximaal rendement uit je training, zonder blessures. Dat belooft de folder van de XCO-training ons. Mijn collega en ik gingen naar Health City in Hilversum om dit zelf te ondervinden tijdens een proefles.

Wat is het?

XCO staat voor Xtreme Core. Een core-training wil zeggen: je natuurlijk korset, dus voornamelijk je buik- en rugspieren. De XCO-trainer is een buis met daarin grit. Wanneer je de buis naar links schudt, komt het grit daar met vertraging achteraan. Elke beweging geeft hierdoor een extra belasting, wat door de ontwikkelaars 'Reactive Impact' wordt genoemd.

Er zijn verschillende gewichten te verkrijgen, zodat je de training zo zwaar kunt maken als je wilt. Tijdens een XCO-training doe je 45 minuten lang oefeningen met deze buis.

Wat belooft het?

Met de XCO train je je conditie, spieren en bindweefsel. Je verbrandt calorieën en de training zou een optimale buik/rug work-out zijn. Door de 'Reactive Impact' van de buis worden spier- en bindweefselstructuren extra belast.

De praktijk

Samen met mijn collega Ilona volg ik een les XCO. De training bestaat vooral uit ritmische bewegingen op muziek, waarbij je de XCO vaak van links naar rechts of van boven naar beneden beweegt. In het begin lijkt de buis nog heel licht, maar halverwege de training ben ik blij dat ik een lichtgewicht buis heb gepakt.

XCO is niet echt een les voor beginners. De termen vliegen me om de oren en gelukkig ken ik er wel wat, zodat ik de juiste poses aanneem voor een squat of een lunge. Maar als je eerst nog moet kijken wat de instructrice doet, kun je de oefening al bijna niet meer in zijn geheel uitvoeren.

Voor mij als fitnessdummy is het dus goed opletten en hard werken. Ilona is geen vreemde van de sportschool en doet de oefeningen moeiteloos. Ik krijg opmerkingen naar m'n hoofd als 'strek je armen' en 'maak die beweging lang'.

Maar ook als ik het me er makkelijk vanaf maak, zijn de oefeningen nog flink intensief. De tien minuten met buikspieroefeningen is voor Ilona een makkie, maar ik heb niet genoeg buikspieren om ook maar één sit-up te doen en moet dus met pijn in mijn nek afwachten tot we iets anders gaan doen.

Het effect

De les lijkt zo voorbij te zijn en ik voel mijn spieren trillen, maar ben niet echt moe. Gezweet hebben we ook niet; XCO is immers meer een krachttraining dan een conditietraining.

Ilona heeft helemaal niet het gevoel dat ze hard getraind heeft. Toch geeft haar hartslagmeter een calorieverbruik van 379 kilocalorieën aan. En de volgende dag voelen we allebei onze buikspieren. Een bewijs dat we ze toch flink aan de slag hebben gezet.

Conclusie

Voor mensen die vaak in de sportschool komen, is XCO een welkome afwisseling en een prima work-out om de kern van je lichaam te trainen. De training lijkt niet zo intensief, maar heeft wel degelijk effect. Bovendien kun je het met een extra zware XCO wat zwaarder maken voor jezelf.

Absolute beginners zullen in het begin wel wat steken laten vallen. Maar de muziek pept je op en ook als je niet alles mee kunt doen, heb je met XCO een goede work-out te pakken.