Ik heb gisteren te horen gekregen dat ik theaterknieën heb. Ik zit 's nachts vaak beneden en ik kan niet wandelen of gezellig winkelen zonder pijn. Opstaan is ook een drama, want ik moet mijn knieën helpen met buigen. Met veel pijn zit ik dan naast het bed. Gelijk opstaan durf ik niet, omdat ik bang ben erdoorheen te zakken. Ook trappen lopen gaat niet zonder luid gekraak en veel pijn. De orthopeed stuurde me naar huis met de mededeling dat ik moet gaan zwemmen en over een half jaar terug moet komen. Ik weet niet goed wat ik moet verwachten, gaat het over of is het blijvend?
Frank Mulder, fysiotherapeut:
Theaterknieën heet ook wel Patellofemoraal Pijnsyndroom of Retro Patellaire Chondropathie. De knieschijf noemen we ook wel patella en is een stuk bot aan de voorkant van de knie. De knieschijf zit vast in de grote pees van de bovenbeenspier (quadricepsspier) en beweegt in een groeve in het bovenbeen. Als je theaterknieën hebt, dan heb je pijn rond de knieschijf bij bepaalde bewegingen.
Oorzaken theaterknieën
Er zijn veel verschillende oorzaken van deze klacht en de oorzaak is niet altijd bekend. Vaak ontstaan theaterknieën door overbelasting bij sporters of zien we het bij jonge meisjes die snel groeien. Knieschijfpijn ontstaat vaak doordat de knieschijf niet soepel door groeve van het bovenbeen loopt, maar als het ware 'uit het spoor' raakt.
De klachten komen geleidelijk op. Je hebt pijn, vaak rondom de knieschijf, aan de binnen- of achterzijde en bij zware belasting voelt je deze pijn zelfs in je knieholte. Lang zitten met een gebogen knie kan pijnlijk zijn, zoals in de auto of bioscoop (vandaar de naam theaterknie). Ook is belast buigen pijnlijk, zoals traplopen, fietsen of hardlopen. Als je rust houdt worden de klachten minder. Het kan zijn dat je de knie hoort kraken.
Behandeling van theaterknieën
Vaak worden de klachten minder als je de knie rust geeft. Fysiotherapie is vaak de meest zinvolle behandeling. De therapie richt zich op het beter laten "sporen"van de knieschijf en het versterken van de bovenbeenspier. Om ervoor te zorgen dat je minder pijn hebt bij het oefenen en om de knieschijf te ontlasten, kan de fysiotherapeut de knie intapen met medical taping. Als dit onvoldoende helpt kan een kijkoperatie worden gedaan waarbij de knie wordt nagekeken en met name het kraakbeen achter de knieschijf wordt beoordeeld en indien nodig behandeld.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.