Niet samen met de handddoeken wassen
Beddengoed wassen: we doen het allemaal, maar we doen het misschien niet allemaal goed. Het klinkt niet als de grootste uitdaging, want je stopt het in de wasmachine met wat wasmiddel en voor je het weet, is het schoon. Toch zijn er vier dingen die je beter niet kunt doen als het gaan om het wassen van je beddengoed.
We verliezen iedere nacht een kwart tot 2 liter vocht, een heleboel huidschilfers en veel haar. Dat ligt allemaal in je bed. En dan hebben we het nog niet eens over huisstofmijt en andere beestjes. Je beddengoed wekelijks verschonen is daarom geen overbodige luxe en voorkomt gezondheidsproblemen. Wassen op 60 graden wordt aangeraden, het is de minimale temperatuur die alle huisstofmijten, schimmels en bacteriën doodt.
Beddengoed samen met handdoeken wassen
Misschien wel één van de meest gemaakte fouten, is om je beddengoed samen met je handdoeken te wassen. Je zou denken dat het geen kwaad kan, omdat je beide op dezelfde temperatuur wast, maar voor de levensduur van je beddengoed is dit niet bevorderlijk. De handdoeken geven namelijk pluisjes af die, vooral tijdens het drogen, aan je beddengoed blijven kleven. Daarnaast zorgt de structuur van de handdoeken dat je beddengoed eerder slijt.
Verkeerd wasmiddel
Een andere fout is om je beddengoed met een te krachtig wasmiddel te wassen. Dat is net zo slecht voor de stof als te veel wasmiddel gebruiken. Kies dus voor een zachtere variant dan waar je bijvoorbeeld je sportkleding mee wast. Zeker wanneer je beddengoed met een print of kleur hebt, kun je het beste een fijnwasmiddel kiezen, omdat hier geen bleekmiddel in zit. Bij een normaal wasmiddel waar wel bleek in zit, zal de stof van je gekleurde beddengoed sneller vervagen.
Kreukels voorkomen
Veel mensen doen het beddengoed dat net uit de wasmachine komt direct in de droger. Dat kan prima, maar als je kreukels wil voorkomen, is het verstandig om het eerst even uit te schudden. Stop daarnaast de droogtrommel en de wasmachine niet helemaal vol, anders is de kans ook groot dat het er verkreukeld uitkomt.
Te lang drogen
Beddengoed moet langer drogen in de droger dan je normale was, maar toch is te lang drogen niet bevorderlijk voor de stof. Zeker als je beddengoed van katoen gemaakt is, kan het bij te lang droger gaan krimpen. Het beste is om je beddengoed op een lagere temperatuur te drogen, om krimpgevaar zoveel mogelijk te voorkomen. En mocht je de mogelijkheid hebben, is het nog beter om je gewassen beddengoed buiten te drogen.
- Margriet