Muggen: zo houd je ze op afstand

9 tips tegen muggenoverlast

Getty Images

Door eerst het droge weer en nu het wat nattere weer worden deze zomer meer muggen dan ooit verwacht. Ben jij een muggenmagneet? Met deze negen tips houd je ze hopelijk op afstand.

Dat er juist dit jaar zoveel muggen zijn, is geen verrassing. Eerst was er al de zachte winter en daarna een mooi voorjaar en nu regen en vochtig weer erachteraan. Gevolg: de vrouwtjesmug heeft overal in het land talloze kraamkamers tot haar beschikking: vogelvoederbakjes, lege bloempotten, overbelaste dakgoten en al die andere plekken waar een laag water in kan blijven staan. Hoe voorkom je een muggenplaag?

Negen tips tegen muggen

  1. Allereerst: loop huis en tuin na op plekken waarin stilstaand water staat: bloempotten, emmers, vogeldrinkbakken, dakgoten, de overstortput, de gootsteenafvoer – noem maar op. Gooi het water weg en zorg ervoor dat er niet opnieuw water in kan gaan staan, want stilstaand water vormt de perfecte kraamkamer voor de mug. Voor de regenton geldt dat je het water niet weg hoeft te gooien, maar je moet de regenton wel goed afdekken.
  2. Heb je een vijver in je tuin, zorg er dan voor dat die voldoende planten bevat. Een rijke vijver is aantrekkelijk voor kikkers, salamanders en libellenlarven en dat zijn de natuurlijke vijanden van de mug.
  3. Plaats raam- en deurhorren om muggen buiten de deur te houden.
  4. Koop een klamboe of muskietennet en zorg ervoor dat die goed rond je bed sluit zodat er geen mug meer doorheen kan. Een geïmpregneerde klamboe is in ons land niet nodig.
  5. Een ventilator op de hoogste stand helpt vooral omdat de mug niet tegen de sterke luchtstroom kan en wegwaait.
  6. Sprays en smeersels met DEET zijn een bekende remedie tegen de mug. In Nederland bevatten middelen met DEET-concentraties tot 50 procent, in tropische oorden vind je nog hogere concentraties. DEET is niet helemaal onschadelijk: het kan de slijmvliezen irriteren en mensen met astma of COPD reageren er vaak gevoelig op. Daarnaast wordt DEET afgeraden voor zwangere vrouwen, kinderen tot zes jaar en mensen die allergisch reageren op de stof. DEET werkt uitsluitend op de plekken die je ermee insmeert; smeer je alleen je armen in, dan biedt dat dus geen bescherming voor bijvoorbeeld je hals.
  7. Een minder schadelijk alternatief voor DEET zijn de middelen met PMD als werkzame stof. PMD is een stof uit de citroeneucalyptus en kent zowel een synthetische als een natuurlijke variant. Natuurlijke PMD zit bijvoorbeeld in biologische antimuggensprays.
  8. Etherische oliën van kruidnagel, lavendel, pepermunt, citronella of citroeneucalyptus kunnen muggen op afstand houden.
  9. De vliegenmepper werkt altijd en daarbij is de elektrische vliegenmepper efficiënter dan de klassieke mepper: je verplaatst er namelijk minder lucht mee waardoor je eerder raak mept.

Muggen houden juist niet van licht

Tot slot: nee, muggen komen dus níet op licht af. Sterker nog: ze houden helemaal niet zo van licht, omdat ze zich in het licht minder goed kunnen oriënteren. Waar ze dan wel op af komen? Op koolstofdioxide – adem – en op lichaamsgeur. Douchen voor het slapen gaan heeft overigens weinig zin: na een uur is je lichaamsgeur alweer aantrekkelijk genoeg voor de mug.

Muggenradar

Wil je weten wat je de komende dagen aan muggenactiviteit kunt verwachten? Op de website van Buienradar.nl vind je ook de Muggenradar, mét kaart en de muggenverwachting voor de komende dagen.

Auteur