Net getest: Cryotherapie

Het lichaam blootstellen aan extreme kou

Getty Images

Cryotherapie: het lichaam blootstellen aan extreme kou. In het verleden werd deze behandelmethode alleen toegepast in de medische wereld, maar tegenwoordig stijgt de populariteit onder de Nederlandse bevolking. Uit diverse studies blijkt het effectief te zijn voor je lichaam en geest. Om dit zelf te ervaren, probeerde ik een behandeling uit.

Bij een cryotherapie behandeling verblijf je gedurende drie minuten in een ruimte waar het -110 graden Celsius is. De blootstelling aan extreme kou geeft het lichaam een intense prikkel. Het veroorzaakt een reactie in het lichaam die de doorbloeding stimuleert en het immuunsysteem activeert.

Klachten verminderen

Uit onderzoek is gebleken dat cryotherapie een rol kan spelen bij de behandeling van reumatische aandoeningen. Het kan leiden tot vermindering van pijn en ziekteactiviteit. Daarnaast zorgt het bij sporters voor betere prestaties en sneller herstel na een inspanning. Ook stellen onderzoekers dat de behandelmethode de ernst van depressieve klachten en angstklachten kan doen verminderen.

Niet langer maken alleen topsporters en reumapatiënten gebruik van deze methode, ook nemen mensen bijvoorbeeld een behandeling tussen het werk door. Dit is mogelijk omdat de therapie kort, pijnloos en zonder bijwerkingen is. Het is eigenlijk net een saunabezoek, maar dan in extreme kou. Redenen genoeg om de therapie zelf uit te proberen.

Lichtelijk gespannen

De therapie vindt plaats in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Tijdens de sessie draag je alleen badkleding, sokken met sloffen, handschoenen, oorwarmers en een mondkapje. Hiermee voorkom je dat de kwetsbare lichaamsdelen bevriezen. Lichtelijk gespannen luister ik naar de uitleg van de instructeur. Het is niet niks om als koukleum de kou vrijwillig op te zoeken. Maar het helpt enorm dat ik met drie andere mensen ben die het vaker hebben gedaan.

De behandeling

Voordat we de cabine met -110 graden Celsius betreden, moeten we eerst 20 seconden in een voorruimte staan om aan een temperatuur van -60 graden Celsius te wennen. Hierdoor is de overgang van kamertemperatuur naar extreme kou niet dusdanig groot. Hoewel het in de voorruimte al behoorlijk koud is, klinkt het heftiger dan dat het daadwerkelijk aanvoelt.

De instructeur geeft na 20 seconden via het raam in de cabine een seintje dat we naar de volgende ruimte mogen. De deur gaat open en er walmt een extreem koude lucht over me heen. Het is moeilijk om mijn ademhaling onder controle te houden. Maar de instructeur geeft de tip om mijn handen als een kokertje voor mijn mond te houden. Hierdoor kan ik rustig in en uitademen. Omdat ik me in het begin bezighoud met alles wat ik voor het eerst meemaak, vergeet ik even dat ik me in een ruimte van -110 graden bevind. Om de 30 seconden krijgen we een seintje. Hoe langer ik in de ruimte sta, hoe meer mijn lichaam begint te tintelen, hoe kouder ik het krijg. Naarmate de tijd vordert, voel ik ook de kwetsbare en beschermde lichaamsdelen kouder worden. Ondanks de heftige kou, blijf ik volhouden tot het einde.

Voor je het weet is de tijd alweer verstreken. De overgang van -110 graden naar kamertemperatuur is heerlijk. Het lijkt even alsof je in een sauna terechtkomt. Mijn lichaam tintelt nog even door. Er staan kleine trampolines in de lounge waar je gebruik van kan maken om op te warmen. Hierna heb je de mogelijkheid om nog even te ontspannen, maar je kan er ook voor kiezen om de kleedkamer meteen op te zoeken.

Unieke ervaring

Van tevoren had ik verwacht dat de cryotherapie zou voelen als de langste drie minuten uit mijn leven, maar het ging als een speer voorbij. Misschien ook omdat het een hele nieuwe ervaring is. Uniek was het zeker. De locatie, de lounge, de behandeling, de mensen: allemaal draagt het bij aan een ontspannen gevoel. Ik voelde me na de behandeling helemaal fris, vrolijk en energiek. De dagen na de therapie heb ik geen koffie hoeven drinken om wakker te blijven. Bovendien heb ik onwijs diep geslapen. Of dat het gevolg is van de cryotherapie kan ik niet zeggen. Daarvoor zou ik het vaker moeten doen. En dat gaat ook zeker gebeuren. Mensen die de behandeling regelmatig doen zijn in ieder geval erg enthousiast.

Het is zeker iets om een keer uit te proberen. Niet alleen als sporter of reumapatiënt, maar ook voor mensen zonder klachten. Het zal misschien niet bij iedereen even effectief zijn, maar het is het proberen waard.

Ik mocht een cryotherapie behandeling doen bij Freezlab in Amsterdam. De therapie wordt iedere dag aangeboden. Wil je meer informatie over cryotherapie of een sessie boeken? Kijk dan op www.freezlab.nl.

Auteur