Beter zien met Sight Training?

Experts aan het woord

Getty Images

Je hoort en ziet zoveel over spelletjes waarmee je je ogen kunt trainen, het zogenaamde Sight Training. Hoe zit dat nu eigenlijk? Is het mogelijk om met een computerspel betere ogen te krijgen?

Paul Gerringa, optometrist bij Low Vision Totaal: "Je kunt leren je ogen effectiever te gebruiken."
"Sight Training helpt niet om beter te gaan zien. Dat kan niet. Wel kun je door je ogen te trainen leren om effectiever om te gaan met informatie en het zicht dat je nog hebt. Wat stuk is, blijft stuk: een beschadigd netvlies wordt door Sight Training niet beter. Iemand met maculadegeneratie ziet bijvoorbeeld alleen maar dingen aan de randen van het oog. Met kijktraining leer je hoe je deze randen optimaal kunt benutten."

"Sight Training is een manier om je ogen op de voor jou best mogelijke manier te gebruiken. Wetenschappelijk is bewezen dat de oogoefeningen duidelijk invloed hebben op het verbeteren en trainen van de oog-handcoördinatie."

"Onlangs was ik op een belangrijk optometriecongres in de Verenigde Staten waar dit één van de onderwerpen was. De effecten van een betere oog-handcoördinatie door het spelen van spelletjes, zie je vooral bij jongere mensen. Over het algemeen kun je stellen dat jongere chirurgen met meer spelervaring, handiger zijn met het uitvoeren van handelingen via een apparaat dan collega's zonder deze ervaring."

"Als optometrist krijg je vaak vragen als 'Kun je je ogen verkeerd gebruiken?' of 'Worden je ogen van in het donker lezen slechter?'. Het antwoord op beide vragen is 'nee'. Het is een fabel dat je ogen van in het donker lezen slechter worden. Het kost slechts meer inspanning en er is minder contrast, waardoor de ogen eerder vermoeid worden en je hoofdpijn kunt krijgen."

"Ook je boek dicht bij je gezicht houden of op korte afstand televisie kijken, is niet slecht voor je ogen. En nee, je kunt je ogen niet 'verwennen' door een benodigde bril te dragen. Je legt slechts de lat hoger omdat je door de bril gewend raakt aan een hogere kwaliteit van kijken."
www.lowvisiontotaal.nl

Bianca Stirnweis-van Dort, pr- en eventmanager bij Nintendo: "Je kunt er in het dagelijks leven profijt van hebben."
"In de Sight Training zitten een aantal leuke oefeningen om je ogen mee te trainen en je oogspieren te versterken. Dat lijkt vreemd, maar het vermogen van je ogen om te zien berust op meer dan enkel het gezichtsvermogen."

"Veel mensen trainen hun visuele vaardigheden, omdat ze merken dat ze er profijt van hebben. Je blikveld wordt erdoor verruimd, handig bij het autorijden, en je traint je oog-handcoördinatie. Daar heb je weer plezier van bij bijvoorbeeld balsporten. Het is niet voor niets dat oogtraining populair is bij onder meer sporters en coureurs."

"Om je ogen zo effectief mogelijk te trainen, komen in de Sight Training vijf aspecten van het gezichtsvermogen aan bod. Dat gebeurt met verschillende gevarieerde en vooral leuke oefeningen. Zo train je je oog-handcoördinatie, visuele reactiesnelheid, oogbeweging, omgevingszicht en dynamische gezichtsscherpte (DVA). De resultaten worden in het programma uitgedrukt in een zogenaamde 'oogleeftijd' en aan de hand daarvan wordt een trainingsprogramma voorgesteld."

"Het spel is en blijft entertainment en is niet medisch onderbouwd. Sight Training is wel ontwikkeld onder supervisie van prof. dr. Hisao Ishigaki, toonaangevend op het gebied van gezichtstraining bij sporters. Uit onderzoeken die hij deed bleek het positieve effect van de Sight Training. Je kunt met een oogtraining je ogen niet verbeteren als we praten over sterkte, maar dat het een positieve invloed heeft op visuele vaardigheden dat staat ondertussen wel vast."
www.nintendo.nl

Joep Eggink, optometrist bij Van der Leeuw Delft. "Met een spelletje kun je de sterkte van je ogen inderdaad niet verbeteren, wel de oogspieren."
"Sight Training is heel geschikt voor het trainen van de oogspieren. Door een betere samenwerking van de ogen wordt de opname van beelden in de hersens gestimuleerd, en door een betere coördinatie van de oogspieren verwerken de hersens die beelden beter."

"Een groot deel van de lees- en woordblindheid wordt naar mijn idee veroorzaakt door het niet goed samenwerken van de oogspieren. De woorden komen niet goed 'binnen', waardoor ze ook niet goed in de hersens verwerkt worden. Zeker bij kinderen kan het stimuleren van de samenwerking tussen de ogen tot hele goede resultaten leiden. Leren lezen is namelijk méér dan alleen maar met je ogen zien wat er staat. Het is een samenwerking tussen ogen en hersens. Als je oog iets niet goed kan zien, zullen de hersens het beeld verkeerd interpreteren."

"Gelukkig is er tegenwoordig veel meer aandacht bij bijvoorbeeld de optometrist en consultatiebureaus voor kinderen met scheefstaande of luie ogen. Want een lui oog is méér dan alleen maar een optisch probleem. Zo'n oog ziet duidelijk minder en doet ook niet mee in de coördinatie bij het kijken. Het blijft in ontwikkeling achter bij het andere oog. Daarom is het echt belangrijk om deze kinderen zo snel mogelijk door te verwijzen naar een orthoptist. Deze is immers gespecialiseerd in behandelingen van een lui oog en scheefstand van het oog."

"Mensen realiseren zich ook vaak niet dat een afwijking aan het oog een belangrijke oorzaak is van hoofdpijn. Daarnaast kan een verkeerde sterkte van een bril hoofdpijn veroorzaken en vermoeidheid. Al met al denk ik dat een training absoluut bijdraagt in de ontwikkeling van de oog-handcoördinatie en het verhelpen van vermoeidheidsklachten van het oog. De sterkte van je ogen, nee, die kun je er niet mee verbeteren. Daarvoor blijft een bril of contactlens noodzakelijk."
www.vanderleeuwoptiek.nl