Ziektebeeld en behandeling van rosacea
Continu rode bultjes op het puntje van je neus, je wangen, het midden van je voorhoofd en je kin. Dat is wat er gebeurt als je de chronische huidziekte rosacea hebt. Hier lees je alles over deze ziekte, de oorzaken en wat je eraan kunt doen.
Rosacea is een veelvoorkomende huidziekte die bijna 10 procent van de bevolking treft. Rosacea komt het meest voor bij volwassenen en de eerste verschijnselen treden vaak op bij mensen tussen de dertig en zestig jaar.
De aandoening komt het meest voor bij mensen met een lichte huidskleur. Vooral in Noordwest-Europa ondervinden veel mensen er last van. Rosacea komt vaker voor bij vrouwen, maar bij mannen zijn de verschijnselen ernstiger.
Fases van rosacea
De ziekte doet zich voor in een aantal fasen:
- Fase 1: Iedereen bloost weleens, maar bij mensen met rosacea kan het blozen uren aanhouden. Op het gezicht – en dan vooral op de wangen – worden kleine bloedvaatjes zichtbaar die niet meer verdwijnen. Vooral door kou en water kan het gezicht pijn gaan doen.
- Fase 2: Naast roodheid ontstaan rode bultjes en puistjes in het gezicht.
- Fase 3: Er ontstaan grotere pukkels, de huid voelt ruw aan en wordt dik. Hierdoor kan de vorm van het gezicht veranderen. In het ergste geval kunnen ook de ogen worden aangetast.
De diagnose
Een huisarts zal waarschijnlijk direct doorhebben dat het rosacea betreft. De symptomen van de huidaandoening zijn namelijk duidelijk waar te nemen en erg typerend. In enkele gevallen kan roodheid of verwijding van de bloedvaten op iets anders duiden. Dan wordt er een stukje huid weggenomen dat onder een microscoop onderzocht wordt.
De oorzaken
De oorzaak van rosacea is niet bekend. Mogelijk is het genetisch bepaald. Rosacea wordt in ieder geval niet veroorzaakt door alcoholisme of een slechte hygiëne, zoals mensen vaak denken. Van een aantal factoren is wel bekend dat het de ziekte verergert:
- Alcohol, warme dranken en sterk gekruid eten.
- Overgevoeligheid voor bepaalde crèmes, lotions en make-up.
- Zware lichamelijke inspanning en emotionele belasting.
- Overgang van lage naar hoge temperaturen.
- Vaatverwijderende medicijnen - vaak aan ouderen voorgeschreven - en corticosteroïden; zalfjes en crèmes om roodheid te verhelpen. De corticosteroïden werken in het begin goed, maar wanneer je stopt met smeren, komen de verschijnselen in hevigere mate terug.
Behandelmethoden
Hoewel rosacea een hardnekkige aandoening is, is het niet bedreigend voor de gezondheid. De huidziekte is - meestal - goed te behandelen. Wanneer de behandeling wordt stopgezet, is er echter een grote kans dat de symptomen terugkeren.
De huisarts of dermatoloog kan de crème metronidazol voorschrijven om roodheid en pukkels tegen te gaan. Na vier tot acht weken zal er in de meeste gevallen verbetering optreden.
In ernstigere gevallen - bijvoorbeeld wanneer de ogen aangetast zijn - kan antibiotica in de vorm van tabletten helpen. Voorbeelden zijn tetracycline, doxycycline of minocycline.
Dit kun je zelf doen
- Probeer de factoren die rosacea verergeren, te vermijden.
- Gebruik bij blootstelling aan zonlicht goede zonnebrandmiddelen.
- Vermijd sauna's, hete baden en te warm douchen; de droge lucht is niet goed voor de huid.
- Gebruik milde zepen en reinigingsmiddelen zonder alcohol.
- Was je gezicht met lauw water en dep het droog met een handdoek (niet wrijven).