Kinderen op kinderdagverblijven hebben vaker diarree of buikgriep dan andere kinderen. Vaak ook ernstiger. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het RIVM en het Nederlands Instituut Voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL) in Huisarts & Wetenschap.
Uit de publicatie blijkt ook dat deze kinderen hiervoor vaker naar de huisarts en naar het ziekenhuis gaan.
Vaker ziek
De helft van de kinderen onder de vier jaar, 350.000 kinderen, gaat wekelijks naar een van de 6000 kinderdagverblijven in Nederland. Vaak wordt gedacht dat zij vaker ziek zijn dan andere kinderen. Er is echter weinig onderzoek gedaan om te kijken of dit klopt. De onderzoekers van het RIVM spitsten hun onderzoek toe op buikgriep of diarree, met of zonder braken, misselijkheid of koorts.
Vergeleken met alle Nederlandse kinderen van dezelfde leeftijd blijken kinderen op kinderdagverblijven 40 procent meer kans op buikgriep of diarree te hebben. Vooral kinderen onder de twee jaar lopen risico. Zij gaan 70 procent meer naar de huisarts en maken 70 procent meer kans op een ziekenhuisopname.
Zandbak
Als het kinderdagverblijf dieren houdt, een zandbak of zwembadje heeft, is de kans op diarree groter en ook als medewerkers veel wisselen tussen groepen. Bij kinderdagverblijven waar de ouders hun kind als het ziek is thuis moeten houden en kinderdagverblijven waar leidsters minder wisselen tussen groepen, komt minder diarree voor.
- Nivel