UTRECHT - Preventief gebruik van antibiotica op de intensive care vermindert niet alleen sterfte, ook het aantal infecties met resistente bacteriën daalt erdoor. Dat blijkt uit onderzoek van UMC Utrecht.
Preventief gebruik van antibiotica op de intensive care is omstreden, omdat het weliswaar infecties voorkomt, maar ook de antibioticaresistentie kan vergroten. Toch lijken de voordelen op te wegen tegen de nadelen. Eerder concludeerden dezelfde Utrechtse onderzoekers al dat preventieve inzet van antibiotica tot een lagere sterfte op de intensive care leidde. Nu bewijzen ze bovendien dat het aantal infecties met resistente bacteriën niet toeneemt, maar zelfs afneemt.
Minder kolonisatie
De onderzoekers keken dit keer naar het aantal kolonisaties met antibioticaresistente bacteriën. Kolonisatie wil zeggen dat bacteriën aanwezig zijn. Misschien heeft dat geleid tot een infectie, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Het gebruik van antibiotica blijkt kolonisatie sterk te verminderen, met ruim 30 procent. Daarnaast vermindert het aantal bloedinfecties door resistente bacteriën met de helft bij patiënten die antibiotica ook via de darm en per infuus ontvangen.
Debat
"Preventief gebruik van antibiotica blijft onderwerp van debat", erkent prof. dr. Marc Bonten van het UMC Utrecht. "Maar onze resultaten laten zien dat de gunstige effecten de eventuele nadelen ruimschoots compenseren, in elk geval op korte termijn. Dankzij preventieve antibiotica leven IC-patiënten langer en lopen ze minder infecties met resistente bacteriën op."
Het onderzoek is door UMC Utrecht gedaan onder 6000 patiënten en wordt vandaag gepubliceerd door het tijdschrift Lancet Infectious Diseases.
- UMC Utrecht