Gevaarlijk of onschuldig?
Een moedervlek is een ophoping van pigmentcellen in de huid. Ze komen geregeld bij kinderen voor: zelfs al bij de geboorte kan je baby in het bezit zijn van bruine vlekjes. Moedervlekken zijn meestal onschuldig. Het valt pas op als je kind er ineens heel veel vlekjes bijkrijgt. Wanneer moet je een dokter opzoeken?
Volwassenen hebben vaak tientallen moedervlekken. Personen met een lichte huid hebben minder vlekken dan die met een donkere huid, hoewel de vlekjes op een donkere huid minder opvallen. Moedervlekken kunnen over het hele lichaam voorkomen, zelfs aan de binnenzijde van de handpalmen en voetzolen.
Verdacht
Moedervlekken staan weleens onder verdenking, vanwege hun relatie met melanomen. Dat zijn kwaadaardige woekeringen van pigmentvormende huidcellen. Bij kinderen zijn deze melanomen heel zeldzaam. Een melanoom is een vorm van huidkanker. Het kan zijn dat een melanoom uit een moedervlek groeit, maar ze groeien ook gewoon uit normale huid. Ook vanuit een onrustige moedervlek kan een melanoom ontstaan, maar lang niet iedere onrustige moedervlek wordt een melanoom.
Moedervlek | Melanoom |
Scherpe begrenzing met de normale huid. De vlek is een vlek en daar blijft het bij. | Onscherpe begrenzing met de normale huid. De vlek stopt niet direct maar vervaagd een beetje. |
Egaal bruin, met een kleine variatie in kleur. | Je ziet kleurverschil in een individuele vlek. Soms zijn er gebieden zelfs zwart, donkerblauw, rood of bruin. |
Symmetrisch van vorm. Groeit gelijkmatig uit. | Groeit niet gelijkmatig uit. Veelal niet mooi rond of ovaal. |
Groeit nooit snel. | Groeit meestal erg snel. |
Oorzaken
Waarom pigmentvormende huidcellen ineens op een hoopje gaan zitten is onbekend. Artsen zijn er wel over eens dat erfelijke factoren een rol spelen bij moedervlekken.
Diagnose
Een eenvoudige moedervlek heeft geen verder onderzoek nodig. Onrustige moedervlekken moeten wél nauwkeurig worden onderzocht. Als er sprake is van jeuk, pijn, korsten of een open huid op de plaats van de moedervlek, moet je altijd een dokter raadplegen. Hij kijkt of de moedervlek onschuldig is of dat er actie moet worden ondernomen.
Als moedervlekken ontsierend zijn of op een vervelende plek zitten, kan je deze vlekjes laten verwijderen. De huid wordt er dan voorzichtig afgeschaafd. Aangeboren reuzenmoedervlekken zijn al bij de geboorte aanwezig. Deze zeer grote (behaarde) pigmentvlekken hebben een doorsnede van minstens twintig centimeter en moeten behandeld worden door een gespecialiseerde dermatoloog of plastisch chirurg.
Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.
Laatst herzien op