Is er iets aan te doen?
Maar liefst 85 procent van de mannen krijgt te maken met haarverlies voor hun vijftigste. Bij sommigen begint het kalen zelfs al voor het 21ste jaar. Hoe komt het en is er iets aan te doen?
Waar je niet kaal van wordt, is door een hoed of pet te dragen. Als je een hoofddeksel draagt dat heel erg strak zit, kan het je haar wel beschadigen. Dan kan het plaatselijk afbreken. Maar haaruitval is dat niet. Je haar kleuren veroorzaakt ook geen kaalheid. Het kan je haar brozer maken, waardoor het gaat afbreken. Maar dat heeft niks met kaalheid te maken.
Als je merkt dat je veel haar verliest nadat je je haar gewassen hebt, hoef je je overigens geen zorgen te maken. Dagelijks verlies je sowieso een honderdtal haren, en als je je haar wast kunnen dat er zelfs tweehonderd zijn. Maar die extra haren die loskomen waren sowieso al klaar om uit te vallen. Ze vallen gewoon wat sneller uit door de manipulatie.
Genetisch bepaald
Wat veroorzaakt dan haaruitval? Bij meer dan 95 procent van de mannen is haaruitval genetisch bepaald. Daarnaast hebben studies aangetoond dat er een relatie is tussen roken en versneld haaruitval bij mannen.
Het gebruiken van bepaalde medicijnen, te veel vitamine A of te weinig proteïne kan ook haaruitval veroorzaken. Ernstig haaruitval - telogeen effluvium - kan een gevolg zijn van ziekte of stress. Haaruitval, niet veroorzaakt door genetisch bepaalde kaalheid, kan overgaan waarna het haar gewoon terugkomt.
Genetisch bepaalde kaalheid, vooral bij mannen, zie je aan de M-vormige haarlijn. Het haar trekt zich terug. Vervolgens dunt het haar bovenop het hoofd uit en ontstaat er een kale plek. Uiteindelijk blijft alleen aan de zijkanten van het hoofd het haar groeien.
De oorzaak van deze vorm van haaruitval ligt bij het hormoon DHT, dat de haarfollikels doet krimpen. Zo erg zelfs, dat er geen haargroei meer in de follikels mogelijk is.
Medicatie
Genetisch bepaalde mannelijke kaalheid is niet te voorkomen, maar kan wel vertraagd worden met medicijnen. Minoxidil bijvoorbeeld is een goedgekeurd middel voor de hoofdhuid. Het vermindert de haaruitval. Als lotion toegepast is Minoxidil één van de populairste middelen om haarverlies te bestrijden.
Het probleem met dit middel is echter dat het alleen fijne vellus of 'babyhaartjes' kan laten teruggroeien, maar een volledig hergroeide haarbos krijg je er niet door. Een ander probleem is dat het effect (de extra haargroei) verloren gaat, zodra je het middel niet meer gebruikt.
Dit geldt ook voor Finasteride. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Proscar en Propecia. Het middel vertraagt de productie van DHT, waardoor het haar minder snel uitvalt. Soms gaan haren zelfs weer groeien. Algemeen beschouwd werkt Finasteride beter dan Minoxidil.
Haarstukje
Wil je geen medicijnen slikken, dan kan het dragen van een haarstukje een oplossing zijn. Er zijn er in vele maten en soorten met prijs- en kwaliteitsverschillen.
Besef dat het onderhouden van haarstukjes tussen de 50 en 250 euro per maand kost. Besluit je toch een haarstukje aan te schaffen, neem er dan eentje die lijkt op je eigen haarkleur en -dikte. In dit artikel vind je meer informatie over haarstukjes.
Haartransplantatie
Kies je liever voor haartransplantatie? Klik dan hier voor de verschillende technieken. Kort gezegd wordt er bij een haartransplantatie gezond haar van de achter- en zijkant van het hoofd bovenop het hoofd geïmplanteerd.
Haartransplantatie kan duur zijn en meerdere behandelingen zijn noodzakelijk. Na twee maanden is het meeste getransplanteerde haar verdwenen, maar groeit er nieuw haar voor in de plaats. Na zes maanden ziet het haar er 'normaal' uit.