Zo gezond is pompoen

6 redenen om vaker pompoen te eten

Zo gezond is pompoen
Getty Images

Pompoen is een herfstgroente bij uitstek. Sommige mensen kopen een pompoen puur voor de sier. Zonde, want er zijn veel redenen om deze lekkere, veelzijdige groente vaker op het menu te zetten. We zetten er zes voor je op een rij.

1. Pompoen zit vol vezels en vitamines

Een pompoen is supergezond. De vrucht heeft weinig calorieën, maar bevat veel vezels. Hartstikke goed voor de spijsvertering dus. Ook is pompoen rijk aan vitamine C en E én bevatten vooral de oranje soorten een grote hoeveelheid bètacaroteen, wat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Ditzelfde stofje zit ook in andere oranje groenten, zoals wortelen. Van wortelen wist je dit vast al, maar pompoen is dus ook goed voor je ogen. Ook de zaden van een pompoen zitten vol gezonde stoffen. Pompoenzaden zitten net als andere noten en pitten boordevol omega-3 vetten, die goed zijn voor je hersenen. Als je pompoenzaden roostert zijn ze extra lekker. Strooi geroosterde pompoenzaden bijvoorbeeld over een salade of eet ze als gezonde snack.

2. Pompoen is goed voor vegetariërs en veganisten

Onder niet-vleeseters is de pompoen al jaren opvallend populair, en dat is niet voor niets. Er zit namelijk veel ijzer in pompoenen. IJzer zorgt onder andere voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. IJzer is verder nodig om in onze cellen energie te produceren en het draagt bij aan een goede werking van het afweersysteem. Als je geen vlees eet, mis je een belangrijke bron van ijzer en is het extra belangrijk ijzerrijke producten als pompoen op je menu te zetten. Ook bevat pompoen vitamine B2, een andere stof waar veganisten alert op moeten zijn, omdat dit vooral in zuivel voorkomt.

3. Pompoen is goedkoop

In deze tijden is de prijs van voedsel iets om extra goed op te letten. Pompoenen passen prima bij een wat krappere beurs. Koop dan wel een hele pompoen, en niet de zakjes met voorgesneden pompoen. Zo’n voorgesneden pompoen lijkt misschien heel handig, maar het is wel twee tot vijf keer duurder dan een losse pompoen die je in zijn geheel koopt. En daarnaast is het schoonmaken van een pompoen helemaal niet zoveel werk als je misschien zou verwachten…

4. Pompoen schoonmaken is makkelijker dan je denkt

Lijkt het je een hele klus om zo’n grote pompoen klaar te maken voor gebruik? Wees gerust, het valt echt reuze mee. Een pompoen hoef je namelijk niet te schillen. Tijdens grillen in de oven, (roer)bakken of koken wordt de eetbare schil gewoon zacht. De zaadjes en draden in het hart van de pompoen verwijder je gemakkelijk met een ijsschep. In deze video zie je hoe je een pompoen schoonmaakt.

5. Pompoen is lang houdbaar

Ook gunstig: met een hele pompoen kun je lekker lang doen. Let er bij het kopen wel op dat je een pompoen met steel koopt, en dat de vrucht stevig is en geen zachte plekken vertoont. Pompoenen zonder steel rotten sneller, en bovendien kun je juist aan die steel zien of je pompoen al eetrijp is: de steel is dan niet meer groen, maar bruin en verkurkt. Bewaar de hele pompoen op een koele droge plek, niet kouder dan 8 graden. Op die temperatuur is een pompoen tot wel 2 maanden houdbaar. Een stuk gesneden pompoen kun je, verpakt in vershoudfolie, in de koelkast 3 tot 5 dagen goed houden. Eventueel kun je pompoen ook invriezen.

6. Pompoen is super veelzijdig

Met zijn nootachtige en zoete smaak is de pompoen een echte allemansvriend, die prima past in zowel zoete als hartige gerechten. Je kunt er heerlijke zoete bakgerechten van maken, zoals koekjes, pannenkoeken of een pompoentaart. In hartige gerechten is pompoen heerlijk als soep, in ovenschotels, in stoofschotels zoals curry’s, maar bijvoorbeeld ook als groentedip of als vervanger voor lasagnebladen.

Ook meteen zin gekregen in gerechten met pompoen? Bekijk dan eens de video’s die we hebben van recepten met pompoen. Maak bijvoorbeeld eens deze lekkere pompoenpannekoekjes als lunch, deze kruidige pompoenquiche of een koolhydraatarme lasagne met pompoenbladen.

Auteur