Spaanse peper, specerij met pit

Capsaïcine prikkelt mond en ogen

Getty Images

Met een rood pepertje geef je gerechten meer pit. Maar in je ogen wrijven na het snijden, is geen goed idee. Wat maakt Spaanse pepers zo heet? En waarom zijn ze goed voor de lijn?

Spaanse pepers noemen we ook wel rode pepers of chilipepers. Net als de paprika en de aardappel behoren ze tot de nachtschadefamilie. Er bestaan allerlei soorten, maten en kleuren. Groene pepers zijn rode pepers die nog niet rijp zijn. Daarnaast worden er oranje, gele en witte pepers gekweekt.

Al deze langwerpige pepers zijn trouwens geen familieleden van de zwarte en witte korrels die je tot peper vermaalt. Die korrels zijn besjes van een ander soort peperplant. Ze hebben wel een soortgelijke functie in de keuken: gerechten pittig maken.

Capsaïcine

De stof die Spaanse pepers zo heet maakt, is capsaïcine. Capsaïcine prikkelt receptoren op je tong die bedoeld zijn om warmte waar te nemen, waardoor het voelt alsof je iets heets in je mond hebt. Op je huid en slijmvliezen zitten ook zulke receptoren. In je ogen wrijven nadat je een pepertje hebt aangeraakt, kan dan ook flink zeer doen.

Hoe pittig een type peper is, wordt uitgedrukt op de schaal van Scoville. Een paprika scoort 0 Scoville-eenheden, de jalapenopeper 2500-8000 en de tabascopeper - bekend van de pittige saus waar je maar een druppeltje van nodig hebt - zelfs 30.000-70.000. Sommige pepersoorten zijn zo heet dat je ze alleen met handschoenen aan kan snijden. Ze zijn vooral populair in warme landen, mogelijk omdat je ervan gaat zweten en zo lekker afkoelt.

Het hete stofje kom je ook tegen in crèmes tegen bijvoorbeeld zenuwpijn, reumatoïde artritis en jeuk. De capsaïcine zorgt ervoor dat pijn- en gevoelsprikkels niet aan de hersenen worden doorgegeven, waardoor je minder pijn en jeuk ervaart.

Tegen de hitte

Van koken of bakken worden pepers niet minder pittig. Het helpt wel om de zaadjes en zaadlijsten (het witte gedeelte waar de zaden aan vastzitten) te verwijderen. Bovendien went je lichaam aan capsaïcine. Als je regelmatig pepers eet, zul je merken dat je er steeds beter tegen kunt. Staat je mond toch in brand? Water drinken heeft geen zin, capsaïcine lost namelijk niet op in water. Het lost wel op in vet en alcohol. Drink dus liever wat melk of een alcoholisch drankje als de vlammen uit je oren slaan.

Raak je ogen niet aan als je net een peper gesneden hebt. Krijg je peper in je ogen, dan helpt uitspoelen met melk. Of wrijf voordat je pepers gaat snijden je handen in met een beetje olie, dan was je de capsaïcine er naderhand makkelijker af.

Calorieën verbranden

Chilipepers bevatten vitamine C, koolhydraten, eiwit, vezels en vet, maar omdat je er maar een klein beetje van gebruikt, is hun voedingswaarde eigenlijk te verwaarlozen. Er zijn wel aanwijzingen dat pepers goed zijn voor de lijn. Zo bleek uit een Amerikaans onderzoek dat je minder trek krijgt én meer calorieën verbruikt als je een lepeltje peper aan je maaltijd toevoegt.

Een studie van het Maastricht UMC+ toonde aan dat peper het jojo-effect kan voorkomen. Extra capsaïcine in het eten zorgde ervoor dat het energieverbruik van proefpersonen niet minder werd tijdens een dieet. Daarnaast ging hun vetverbranding omhoog.

Recepten

Heb je nog pepers over? In deze gerechten komen ze goed van pas.

  • Pikante linzentomatensoep
  • Pittige kokossoep
  • Ceviche van zeebaars, venkel en citrusvruchten
  • Thaise rundvleescurry
  • Oosterse kipsalade
Bron 
  • Apotheek.nl
  • Food-Info