Om door te vertellen bij de koffieautomaat
Het is altijd leuk om wat weetjes uit te wisselen bij de koffieautomaat op je werk. Daarom hebben we zes feitjes over koffie voor je verzameld. Want hoeveel koffie 'mag' je eigenlijk per dag drinken? En hoe zit het met je cholesterolgehalte?
1. We drinken 150 liter
Volgens de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee behoren Nederlanders tot de grootste koffieleuten ter wereld. Maar weinig mensen drinken helemaal geen koffie. Per dag gaat er in Nederland gemiddeld 6,5 miljoen liter koffie doorheen. Op jaarbasis drinken we per persoon ongeveer 150 liter koffie.
2. Koffie staat in de Schijf van Vijf
'Gewone' koffie drinken past in een gezond voedingspatroon en koffie (wel zonder suiker!) staat dan ook in de Schijf van Vijf. Koffie voorziet je lichaam van vocht. Dat je ervan uitdroogt, is een fabeltje. Bij mensen die zelden koffiedrinken kan cafeïne er wel toe leiden dat zij iets vaker moet plassen, maar de totale hoeveelheid urine over 24 uur blijft gelijk.
Alleen kookkoffie en koffie gezet met een cafetière staan niet in de Schijf van Vijf. Bij feit 6 lees je waarom.
3. Je kunt vier koppen drinken voor je last krijgt van de cafeïne
Hoeveel koffie je kunt drinken zonder er klachten van te krijgen, verschilt per persoon. De een is gevoeliger voor de werking van cafeïne dan de ander. Een goede richtlijn is een maximum van 400 milligram cafeïne per dag. Dat zijn vier koppen koffie. Gezonde volwassenen zullen daar geen last van krijgen. Ben je gevoelig voor cafeïne of drink je hele sloten, dan kun je deze klachten krijgen.
4. Regelmatig koffie drinken verlaagt je risico op sommige aandoeningen
Het drinken van twee tot drie kopjes koffie per dag lijkt een beschermend effect te hebben op het ontstaan van bepaalde vormen van kanker, namelijk kanker van:
- het baarmoederslijmvlies
- de lever
- de mond- en keelholte
- blaas
- borst
- dikke darm
- slokdarm
- leukemie
- alvleesklier
Daarnaast wordt het drinken van twee tot vier kopjes koffie per dag geassocieerd met een ongeveer 10 procent lager risico op coronaire hartziekten en beroertes. Er is ook sterk bewijs dat het drinken van vijf kopjes koffie per dag (ten opzichte van geen koffie) geassocieerd is met een 30 procent lager risico op diabetes type 2. Deze beschermende effecten zijn gevonden voor koffie met én zonder cafeïne. Bovendien zou koffiedrinken beschermen tegen leververvetting, galstenen en de ziekte van Parkinson. Ook de luchtwegfunctie zou tot vier uur na koffieconsumptie verbeteren (gunstig bij mensen met astma).
5. Van je koffie overslaan, krijg je ontwenningsverschijnselen
De cafeïne in koffie stimuleert het zenuwstelsel, veroorzaakt een snellere hartslag en ademhaling en verhoogt ook je bloeddruk. Als je even geen koffie drinkt, vallen deze effecten weg en treden er ontwenningsverschijnselen op, zoals hoofdpijn. Veel koffiedrinkers zullen er wel eens last van gehad hebben: hoofdpijn op een dag dat je even geen koffie drinkt, bijvoorbeeld in het weekend.
6. Ongefilterde koffie lijkt het LDL-cholesterol te verhogen
In koffie zit cafestol en dat stofje verhoogt je LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergoot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Hoe beter de koffie is gefilterd, hoe minder cafestol erin zit. Om die reden staat ongefilterde koffie niet in de Schijf van Vijf. Dit is het cafestolgehalte van verschillende soorten koffie (met adviezen over hoeveel je van deze koffie mag drinken).