Stel een doktersbezoek tijdens de coronacrisis niet uit bij twijfel over een knobbeltje of vreemd plekje op de huid. Die oproep doet kankerexpert Thijs Merx in De Volkskrant. Het aantal kankerdiagnoses is de afgelopen weken fors gedaald. Die daling is het sterkst bij huidkanker, een vorm van kanker die vooral ouderen treft.
Merx, hoofdhals-oncologisch chirurg in het Radboud UMC, maakt zich zorgen over deze daling. Het gevolg hiervan is dat nieuwe tumoren pas in een later stadium worden opgespoord. “Dat kan grote gevolgen hebben voor de behandeling en de overlevingskans van patiënten."
Bevolkingsonderzoek
Normaal gesproken wordt wekelijks bij 3500 mensen kanker vastgesteld, maar sinds eind februari is het aantal diagnoses met 30 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. Artsen zien een verband met de coronacrisis die ervoor zorgt dat patiënten minder snel naar de huisarts gaan. Daar komt bij dat halverwege maart alle bevolkingsonderzoeken zijn opgeschort. Daardoor moet het aantal doorverwijzingen afnemen zodat in ziekenhuizen meer capaciteit beschikbaar is voor zorg aan coronapatiënten. Maar door die bevolkingsonderzoeken werd vorig jaar wel bij ruim 31 duizend mensen kanker vastgesteld. Het is dus belangrijk om juist nu zelf alert te zijn.
Videoconsult
Video- en telefoonconsults met de huisarts nemen momenteel toe. Is dat een goed alternatief om een knobbeltje of vreemd plekje te laten controleren? Volgens Merx niet: “Een huidtumor moet je zien, en een knobbel in de borst moet je voelen."