Coronacrisis: mensen ervaren emoties die lijken op rouw

Confrontatie met verlies

Getty Images

De dreiging van corona als ongrijpbare virusziekte en de bijbehorende maatregelen: het laat ons gemoed niet onberoerd. Veel mensen voelen zich somber en nog iets anders, wat dieper gaat dan verdriet. Maar wat is dat? Rouw, volgens verschillende experts. 

Rouwexperts stellen in het Harvard Business Review (HBR) dat de emoties die we nu voelen vergelijkbaar zijn met rouw. De strikte maatregelen rondom het coronavirus kunnen bij sommige mensen heftige emoties oproepen. We voelen verschillende vormen van rouw: het verlies van een ‘normaal’ leefpatroon, het verlies van (fysiek) contact, het verlies van een inkomen en in sommige gevallen het verlies van een dierbare. 

Het is tijdelijk. Dat moeten we ons blijven herhalen, volgens HBR. Daarnaast mag je je best verdrietig voelen over de huidige situatie. We moeten onszelf die ruimte wel geven. Natuurlijk moet daar ook een grens aan zitten, zodat je niet de hele dag verdrietig blijft, maar het verdriet mag er zijn. 

Confrontatie met verlies

Rouwdeskundige Geerd Smit laat in het AD weten dat het best kan kloppen dat veel mensen heftige emoties voelen in de huidige situatie. We ervaren stress en verdriet, emoties die sterk lijken op rouw. Verdriet om dingen die niet meer mogelijk zijn of een gevoel van verlies, daar wordt iedereen volgens hem mee geconfronteerd. 

Naasten

En dan zijn er de naasten van mensen die ziek zijn, besmet zijn met het coronavirus of een zwakke gezondheid hebben. Voor die mensen is het volgens Smit extra zwaar. Zij voelen iets wat anticiperende rouw heet, een voorbereiding op een mogelijk verlies. 

Nabestaanden

Voor mensen die iemand verloren zijn in deze periode, kan het rouwproces ook gepaard gaan met schuldgevoel. Ze kunnen vaak niet goed afscheid nemen van de overledene, omdat besmette personen vaak in isolatie in het ziekenhuis verblijven. Ook is de uitvaartdienst anders ingericht tijdens de coronacrisis. Smit benadrukt dat rouw een eenzaam proces is. Dat wordt erger nu er ook geen steun van dichtbij kan komen. 

Advies

Smit adviseert dat we met elkaar blijven communiceren en vooral ons verdriet delen. “Bel een vriend of vriendin en uit je emoties. Het is niet hetzelfde als fysiek contact, maar het uiten helpt je te ademen, juist in deze tijden.”

Auteur 
Bron 
  • ad.nl
  • Harvard Business Review