Corona, zwangerschap en borstvoeding: de feiten

Moet je je zorgen maken als je zwanger bent?

zwanger-corona
Getty Images

Val je in de risicogroep als je zwanger bent? Kan een baby corona krijgen? Kun je corona doorgeven doordat je je baby borstvoeding geeft? Het zijn zomaar een paar vragen waar je je als (aanstaande) moeder zorgen over kunt maken. Daarom zetten we de feiten voor je op een rij.

Ik ben zwanger. Loop ik een groter risico om corona (COVID-19) te krijgen?

Nee, voor zover bekend lijken zwangere vrouwen geen verhoogd risico te hebben om besmet te worden met het coronavirus.

Ik ben zwanger. Wat gebeurt er met mij en mijn baby als ik corona krijg?

Tot nu toe wijst niets erop dat jij en je baby een verhoogd risico lopen als je corona (COVID-19) krijgt. Er is voor zover bekend geen verhoogde kans op een miskraam of op aangeboren afwijkingen van het kind. Een zwangere vrouw die besmet raakt met COVID-19 kan daar – zo laten de gegevens tot nu toe zien – net zo veel of weinig last van hebben als een vrouw die niet zwanger is. Wel moet je bij verdenking van corona contact opnemen met je huisarts.

Ik las dat relatief veel coronapatiënten op de ic kampen met overgewicht. Hoe zit dat als je zwanger bent – dan heb je toch ook ‘overgewicht’?

Wanneer je meer dan 28 weken zwanger bent, is het mogelijk dat een besmetting met corona ernstiger verloopt. Dat komt doordat de groeiende buik de capaciteit van de longen in de weg gaat zitten. Overigens geldt dat voor andere luchtweginfecties net zo goed: als je meer dan 28 weken zwanger bent, kan een fikse verkoudheid ook voor meer benauwdheid zorgen dan aan het begin van je zwangerschap.

Is er voor mij wel genoeg medische zorg als ik straks ga bevallen?

Ja, die is er. De NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) en de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) zitten daar bovenop. Wel is het zo dat je – als je in het ziekenhuis moet bevallen – misschien naar een ander ziekenhuis moet uitwijken. Verder mag er in het ziekenhuis maar één persoon aanwezig zijn bij de bevalling. Andere familieleden of vrienden mogen ook niet op de gang of in een wachtkamer wachten. Kraambezoek in het ziekenhuis is niet gewenst. Voor kraambezoek thuis gelden de richtlijnen van het RIVM: ontvang niet meer dan drie bezoekers en vraag mensen met ziekteverschijnselen thuis te blijven.

Loop ik tijdens en net na mijn bevalling extra risico om besmet te raken met corona?

Tot nu toe zijn daar geen aanwijzingen voor.

Wordt mijn baby meteen getest op corona?

Nee, dat gebeurt niet, tenzij de huisarts of de arts in het ziekenhuis dat nodig vindt. In het ziekenhuis worden alleen patiënten en ziekenhuismedewerkers getest van wie vermoed wordt dat ze besmet zijn met het coronavirus. Daarnaast worden patiënten met een longontsteking zonder duidelijke oorzaak getest. De huisarts volgt de richtlijnen van het RIVM.

Ik ben een beetje verkouden. Mag ik mijn baby nu nog wel borstvoeding geven?

Ja, dat mag. Via borstvoeding draag je allerlei immuunstoffen over aan je baby. Als jij een infectie hebt, ontwikkelt je lichaam daar antistoffen tegen. Door borstvoeding krijgt ook je baby deze antistoffen binnen en dat versterkt het immuunsysteem van je baby.

Kan ik door borstvoeding mijn baby besmetten met corona?

Er zijn geen aanwijzingen dat een baby via borstvoeding besmet kan worden met het virus. Je kunt dus prima borstvoeding geven, ook als je COVID-19 hebt. Je lichaam ontwikkelt dan antistoffen, die je via borstvoeding overdraagt aan je baby. Ben je te ziek om borstvoeding te geven, dan is het verstandig om te kolven, zodat je je baby toch met moedermelk kunt voeden.

Bij borst- en flesvoeding, verzorging en contactmomenten met je baby, zoals knuffelen, is het wel belangrijk om extra maatregelen te nemen. Dit advies vanuit het RIVM geldt totdat je niet meer besmettelijk bent en geldt ook voor andere leden van hetzelfde huishouden als zij COVID-19 hebben.

Is corona gevaarlijk voor mijn baby?

Het RIVM stelt dat er geen kinderen zijn overleden aan het coronavirus. Voor baby’s lijkt het virus dus geen extra gevaar op te leveren. Wel is het zo dat een kindje met een longaandoening – bijvoorbeeld als gevolg van vroeggeboorte – door besmetting met corona ernstiger ziek kan worden dan een gezonde baby.

Zwanger of net moeder in tijden van corona

Blijf uit de buurt van mensen die grieperig of verkouden zijn en neem alle hygiënemaatregelen in acht. Was dus je handen regelmatig met water en zeep, hoest en nies in je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg, schud geen handen en houd anderhalve meter afstand.

Let op: dit artikel betreft (achtergrond)nieuws en is daarom sinds februari 2021 inhoudelijk niet meer aangepast. Kijk voor actuele ontwikkelingen op de website van het RIVM. 

Auteur 
Bron 
  • RIVM
  • VU medisch centrum
  • KNOV
  • UNICEF
  • Nvog.nl