Dit zijn de meest voorkomende bacteriën in huis

Hoe ziek word je van bacteriën in huis?

Bacteriën in huis
Getty Images

De meest voorkomende bacteriën in huis zijn salmonella, listeria, E. coli bacterie, EHEC, norovirus en Campylobacter. Je vindt ze op voedsel, bij huisdieren en op jezelf. Hoe ziek word je van deze bacteriën?

Salmonella

Salmonella is een bacterie die voorkomt in rauwe dierlijke producten (vlees, vis en eieren). Rauwe kip en rauw ei zijn de meest beruchte voorbeelden. Minder bekend is dat salmonella ook voorkomt op rauwe groente, kiemgroente en fruit. Salmonella is vooral schadelijk voor kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, zieken en ouderen. 

Bij een lichte besmetting veroorzaakt de bacterie een ontsteking in de dunne darm. Binnen 12 tot 36 uur krijg je last van diarree, buikpijn en (lichte) koorts. Meestal verdwijnen de symptomen na 2 tot 3 dagen. In uitzonderlijke gevallen dringt salmonella door in de bloedbaan, met gewrichtsontstekingen of langdurige buikklachten (krampen, diarree, verstopping) tot gevolg. Heel zelden veroorzaakt salmonella hartproblemen, abcessen en botontsteking. 

Listeria

De listeriabacterie veroorzaakt de voedselinfectie listeriose. De bacterie komt voor in langdurig koel bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Bijvoorbeeld rauwmelkse kaas (zoals zachte schimmelkazen), voorverpakte gerookte vis, voorverpakte vleeswaren, gekoelde sandwiches en gekoelde kant-en-klaar gerechten zoals rauwkostsalades en rauwe dierlijke producten. Een listeriabesmetting is vooral schadelijk voor zwangere vrouwen, pasgeboren baby’s, ouderen en mensen met een verminderde weerstand.

Listeriose geeft geen of slechts milde griepachtige klachten. De klachten kunnen nog tot wel 90 dagen na besmetting ontstaan. Heb je een sterk verminderde weerstand? Dan kan je er zieker van worden. Denk aan een bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking.

E. coli bacterie

De E. coli bacterie – de poepbacterie - is een groep bacteriën die van nature voorkomt in de darmen van mens en dier. De bacterie beschermt daar tegen andere schadelijke bacteriën. Sommige typen van de E. coli produceren een gifstof dat een voedselinfectie kan veroorzaken. E. coli komt voor op rauw vlees, rauwe groenten en rauwe melkproducten. E. coli overleeft ook in water – meerdere weken zelfs. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat besmettingen met E. coli in de zomer vaker voorkomen. E. coli besmetting is vooral schadelijk voor jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand.

Meestal ervaar je geen klachten als je besmet raakt. Krijg je wel klachten, dan gaat het vaak om misselijkheid, braken en (soms bloederige) diarree. Een ernstige besmetting kan leiden tot een verminderde nierfunctie en bloedafbraak.

EHEC

EHEC maakt deel uit van de E. Coli familie. EHEC komt voor op rauw rundvlees, rauwe groenten en rauwe melkproducten. Het ziekteverloop van een besmetting met EHEC varieert sterk, niet iedereen wordt er ziek van. Klachten zijn milde of ernstige diarree, heftige buikkrampen, overgeven en misselijkheid. Na één tot drie dagen kan de diarree bloederig worden (ga dan naar de dokter). De klachten houden twee tot negen dagen aan en gaan vaak vanzelf weer over.

Norovirus

Het norovirus is een zeer besmettelijk virus dat een voedselinfectie veroorzaakt. Het komt voor in rauwe schaal- en schelpdieren en in rauwe groente en fruit. Besmetting van mens op mens komt heel vaak voor. Het norovirus steekt vooral in de koude maanden de kop op. 

Je kan hier goed ziek van worden. Binnen 15 tot 48 uur misselijkheid, vaak gepaard met heftig braken. Daarnaast komen koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp ook regelmatig voor. In de meeste gevallen zijn de klachten na 1 tot 4 dagen voorbij. Heel soms volgt ziekenhuisopname vanwege uitdrogingsverschijnselen.

Het is vooral schadelijk voor jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand. 

Campylobacter

Campylobacter is een bacterie die voorkomt in de darmen van dieren. Via hun uitwerpselen verspreidt de bacterie zich, onder meer op voedingsmiddelen: rauwe kip is het meest berucht. De bacterie komt ook voor in rauwe melk en op rauwe groente. Besmettingen met campylobacter komen steeds vaker voor.

Het is vooral schadelijk voor jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand. Campylobacter kan lichte maag-darmklachten, griep, buikpijn en (bloederige) diarree veroorzaken. De klachten houden ongeveer 5 tot 7 dagen aan, darmkrampen kunnen nog wel wekenlang aanhouden. 

Heel zelden veroorzaakt campylobacter een auto-immuunziekte: het Guillain Barré-syndroom of het syndroom van Reiter. Blijvende spierzwakte of gewrichtsproblemen kunnen dan de gevolgen zijn.

Grootste broeihaard van bacteriën?

Waarschijnlijk denk je meteen aan een toiletbril. Niets is minder waar. Hier vind je acht infectiehaarden die in werkelijkheid veel erger uitvallen.

Auteur 
Bron 
  • RIVM
  • Voedingscentrum
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit